04

Jak usmażyć…
Idealnego naleśnika

Ok, składniki na naleśniki najprawdopodobniej znasz (ale na wszelki wypadek je przypominamy). Jednak prześledź punkt po punkcie, czy stosujesz się do poniższych zasad, które są gwarantem idealnych naleśników!
Składniki

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego
szczypta soli
szczypta cukru

Przygotowanie
  1. Przygotuj patelnię do naleśników MasterChef 26 cm non-stick.
  2. Zawsze bardzo dokładnie wszystko mieszaj. Zacznij od wymieszania mąki i soli, potem dodaj jajka i energicznie ubij je trzepaczką do idealnego połączenia.
  3. Mleko do miski wlewaj stopniowo. Do mieszania używaj blendera, by nie było żadnej grudki.
  4. Do ciasta dodaj roztopione masło lub olej roślinny i dokładnie wymieszaj, aby się połączyło.
  5. Koniecznie pozostaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło, dzięki czemu mąka wchłonie płyn.
  6. Rozgrzej patelnię do naleśników MasterChef 26 cm non-stick na średnim ogniu. Jej nieprzywierająca powłoka sprawia, że nie musisz smarować jej tłuszczem.
  7. Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana, wlej około 1/4 szklanki ciasta na jej środek i natychmiast obracaj patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto na całej powierzchni.
  8. Smaż naleśnik do czasu, aż brzegi staną się lekko rumiane i ciasto będzie się trzymać na górze (delikatnie podważ brzegi naleśnika, by sprawdzić, czy jest gotowy do odwrócenia).
  9. Gdy spód naleśnika jest delikatnie zrumieniony, użyj łopatki, aby odwrócić go na drugą stronę (możesz też spróbować go podrzucić). Smaż przez kolejne 1-2 minuty i delikatnie przełóż na przygotowany talerz.
Przepisy
Babciny sos grzybowy
Sos z sezonowych pomidorów
KREWETKI Z WOKA
RYŻ JAK Z “CHIŃCZYKA”
PAD THAI TOFU

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce