Składniki
4 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka masła lub oleju roślinnego
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania patelni Masterchef 20 cm!
- Bardzo dokładnie oddzielaj białka od żółtek.
- Białka wlewaj do dużej, czystej miski i upewnij się, że nie ma w nich żadnej domieszki żółtka, ponieważ utrudni to ubijanie.
- Dodaj szczyptę soli do białek, gdyż pomoże ona w stabilizacji piany i ubicia białek na sztywno.
- Białka ubijaj za pomocą trzepaczki lub miksera do momentu, aż piana stanie się gęsta i sztywna.
- Żółtka ubijaj zawsze w osobnej misce, z odrobiną pieprzu.
- Mieszaj ubite białka z ubitymi żółtkami bardzo uważnie i delikatnie wykonując ruchy od dołu do góry za pomocą łopatki lub widelca. Nie mieszaj zbyt energicznie, by nie zniszczyć piany.
- Na patelni rozgrzej masło lub olej roślinny na średnim ogniu.
- Wymieszane białka z żółtkami bardzo delikatnie i równomiernie rozprowadź na patelni.
- To czas na dodanie swoich ulubionych dodatków, takich jak ser, szynka, groszek, owoce, czy krem czekoladowy – bo czemu nie! 😉
- Omlet smaż na średnim, równym ogniu przez około trzy minuty, aż spód zacznie się lekko rumienić.
- Omlet składaj na pół tworząc charakterystyczną półksiężycową formę.
- Gorący omlet od razu przełóż na talerz i nie czekaj! Zjedz szybko, by zachował ciepło i puszystość.