03

Jak usmażyć…

idealny omlet

Trzymaj się tej instrukcji na omlet z ubitych białek, a zawsze uzyskasz puszystą i delikatną konsystencję.
Składniki

4 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka masła lub oleju roślinnego

Przygotowanie
  1. Zacznij od przygotowania patelni Masterchef 20 cm!
  2. Bardzo dokładnie oddzielaj białka od żółtek.
  3. Białka wlewaj do dużej, czystej miski i upewnij się, że nie ma w nich żadnej domieszki żółtka, ponieważ utrudni to ubijanie.
  4. Dodaj szczyptę soli do białek, gdyż pomoże ona w stabilizacji piany i ubicia białek na sztywno.
  5. Białka ubijaj za pomocą trzepaczki lub miksera do momentu, aż piana stanie się gęsta i sztywna.
  6. Żółtka ubijaj zawsze w osobnej misce, z odrobiną pieprzu.
  7. Mieszaj ubite białka z ubitymi żółtkami bardzo uważnie i delikatnie wykonując ruchy od dołu do góry za pomocą łopatki lub widelca. Nie mieszaj zbyt energicznie, by nie zniszczyć piany.
  8. Na patelni rozgrzej masło lub olej roślinny na średnim ogniu.
  9. Wymieszane białka z żółtkami bardzo delikatnie i równomiernie rozprowadź na patelni.
  10. To czas na dodanie swoich ulubionych dodatków, takich jak ser, szynka, groszek, owoce, czy krem czekoladowy – bo czemu nie! 😉
  11. Omlet smaż na średnim, równym ogniu przez około trzy minuty, aż spód zacznie się lekko rumienić.
  12. Omlet składaj na pół tworząc charakterystyczną półksiężycową formę.
  13. Gorący omlet od razu przełóż na talerz i nie czekaj! Zjedz szybko, by zachował ciepło i puszystość.
Przepisy
Babciny sos grzybowy
Sos z sezonowych pomidorów
KREWETKI Z WOKA
RYŻ JAK Z “CHIŃCZYKA”
PAD THAI TOFU

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce