Składniki
jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej roślinny
Przygotowanie
Dlatego podpowiadamy jak usmażyć idealne sadzone jajko ze ściętym białkiem i aksamitnym, płynnym żółtkiem. Trzymaj się poniższej instrukcji, a będzie MNIAM!
- Zacznij od przygotowania patelni Masterchef 26 cm
- Wbij jajko do miski i sprawdź, czy jest świeże.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła lub oleju.
- Wylej jajko na patelnię i delikatnie oprósz solą i pieprzem.
- Przykryj patelnię pokrywką dopiero po 1-2 minutach i wtedy zmniejsz nieco ogień.
- Smaż obserwując, czy brzegi białka nie rumienią się. Gdyby zaczęły się rumienić, zmniejsz ogień
jeszcze bardziej. - Gdy tylko białko w całości się zetnie, zdejmij jajko jak najszybciej z patelni, żółtko będzie gotowe i płynne.