02

Jak usmażyć…
sadzone na miarę masterchefa

Usmażenie jajka sadzonego wydaje się nieskomplikowanym zadaniem. Tymczasem wiele osób ma z nim problem, bo albo żółtko zbyt się ścina, albo białko za mało. Łatwo je również przypalić…
Składniki

jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej roślinny

Przygotowanie

Dlatego podpowiadamy jak usmażyć idealne sadzone jajko ze ściętym białkiem i aksamitnym, płynnym żółtkiem. Trzymaj się poniższej instrukcji, a będzie MNIAM!

  1. Zacznij od przygotowania patelni Masterchef 26 cm
  2. Wbij jajko do miski i sprawdź, czy jest świeże.
  3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła lub oleju.
  4. Wylej jajko na patelnię i delikatnie oprósz solą i pieprzem.
  5. Przykryj patelnię pokrywką dopiero po 1-2 minutach i wtedy zmniejsz nieco ogień.
  6. Smaż obserwując, czy brzegi białka nie rumienią się. Gdyby zaczęły się rumienić, zmniejsz ogień
    jeszcze bardziej.
  7. Gdy tylko białko w całości się zetnie, zdejmij jajko jak najszybciej z patelni, żółtko będzie gotowe i płynne.
Przepisy
Babciny sos grzybowy
Sos z sezonowych pomidorów
KREWETKI Z WOKA
RYŻ JAK Z “CHIŃCZYKA”
PAD THAI TOFU

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce