04

Temperatura
serwowania wina

Temperatura serwowania wina:

Wina białe:
zazwyczaj powinny być serwowane w temperaturze od 7°C do 12°C. Wina z większą zawartością owoców mogą być serwowane nieco chłodniejsze, podczas gdy wina bardziej musujące mogą być podawane nieco cieplejsze.

Wina czerwone:
zazwyczaj powinny być serwowane w temperaturze od 14°C do 18°C. Temperatura ta może być regulowana w zależności od rodzaju wina – lekkie czerwone wina mogą być serwowane w niższej temperaturze, podczas gdy pełniejsze i bogatsze czerwone wina będą smakować lepiej w temperaturze bliższej 18°C.

Wina różowe i musujące:
zazwyczaj powinny być serwowane w temperaturze od 6°C do 10°C. Temperatura ta pozwoli na zachowanie orzeźwiającego smaku i delikatności wina.

Dobrze jest pamiętać, że temperatura serwowania wina może mieć duży wpływ na jego smak i aromat, dlatego warto dbać o to, aby serwować wino w odpowiedniej temperaturze, aby cieszyć się jego pełnym potencjałem.

Zainspiruj się wyjątkowymi przepisami!
Kieliszki do szampana i nie tylko. Sięgnij po klasykę w nowym wydaniu!
Cydrowy sparkler
Pomarańczowo -imbirowy collins
Żurawinowy fizz
Kieliszki do czerwonego wina i nie tylko. Sprawdź wyjątkowe przepisy!
Gruszka z cynamonem
Dynia latte na zimno
Mrożona herbata jabłkowo-imbirowa
Szklanka wysoka poleca się do pysznego smoothie!
Jesienne smoothie
Zielony koktajl z jarmużu
Jesienna herbata cytrusowa
Kieliszek nie tylko do ginu z tonikiem. Zainspiruj się otulającymi przepisami!
Śliwkowy punch
Czekoladowy koktajl na zimno

Wskazówki:

WSKAZÓWKA Nalewanie piwa do szklanki