01

Wok jest
bardzo ok.

Co można zrobić w woku?
Wok jest niezbędnym naczyniem w kuchni chińskiej i wietnamskiej, a kiedy go poznasz, dojdziesz do wniosku, że również i w Twojej. Naczynie to jest konieczne do przyrządzenia wielu potraw w prawidłowy sposób.

Czym wok różni się od patelni?

Przede wszystkim sposobem rozchodzenia się ciepła i brakiem konieczności użycia dużej ilości tłuszczu. Jest też samowystarczalny – można zrobić w nim wiele potraw bez używania innych garnków. Oprócz tego mocno przyspiesza proces przyrządzania – czas smażenia w woku jest zdecydowanie krótszy niż na tradycyjnej patelni.

A same przepisy na dania z woka są proste!

W woku zrobimy zarówno dania mięsne, jak i wege. Jest idealny do klasycznego pad thaia, kurczaka na tysiąc sposobów, czy ryżu z warzywami. Potrawy z woka zawsze są mocno aromatyczne, ponieważ wszystkie składniki poddawane obróbce termicznej w tym naczyniu zachowują swój smak i aromat.

Wiemy, że w kuchni chcesz działać perfekcyjnie jak Masterchef, dlatego zapamiętaj rady jak prawidłowo smażyć w woku:

  1. Krój składniki na małe kawałki, aby ułatwić ich równomierne smażenie. Najlepiej miej je przygotowane z wyprzedzeniem, gdyż smażenie w woku odbywa się bardzo szybko.
  2. Wok powinien być bardzo gorący, zanim zaczniesz dodawać składniki.
  3. By zacząć, dodaj odrobinę oleju roślinnego przeznaczonego do smażenia do rozgrzanego woka i równomiernie rozprowadź go po całej powierzchni dna.
  4. Dodawaj składniki zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego smażenia, następnie dodawaj te, które potrzebują krótszego czasu.
  5. Podczas smażenia mieszaj energicznie, by uniknąć przylegania do dna woka.

No to skoro już wszystko wiesz, chodź po pomysł na danie
z wykorzystaniem Woka Masterchef 28 cm!

Przepisy
Babciny sos grzybowy
Sos z sezonowych pomidorów
KREWETKI Z WOKA
RYŻ JAK Z “CHIŃCZYKA”
PAD THAI TOFU

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce