Wok jest niezbędnym naczyniem w kuchni chińskiej i wietnamskiej, a kiedy go poznasz, dojdziesz do wniosku, że również i w Twojej. Naczynie to jest konieczne do przyrządzenia wielu potraw w prawidłowy sposób.
Czym wok różni się od patelni?
Przede wszystkim sposobem rozchodzenia się ciepła i brakiem konieczności użycia dużej ilości tłuszczu. Jest też samowystarczalny – można zrobić w nim wiele potraw bez używania innych garnków. Oprócz tego mocno przyspiesza proces przyrządzania – czas smażenia w woku jest zdecydowanie krótszy niż na tradycyjnej patelni.
A same przepisy na dania z woka są proste!
W woku zrobimy zarówno dania mięsne, jak i wege. Jest idealny do klasycznego pad thaia, kurczaka na tysiąc sposobów, czy ryżu z warzywami. Potrawy z woka zawsze są mocno aromatyczne, ponieważ wszystkie składniki poddawane obróbce termicznej w tym naczyniu zachowują swój smak i aromat.
Wiemy, że w kuchni chcesz działać perfekcyjnie jak Masterchef, dlatego zapamiętaj rady jak prawidłowo smażyć w woku:
- Krój składniki na małe kawałki, aby ułatwić ich równomierne smażenie. Najlepiej miej je przygotowane z wyprzedzeniem, gdyż smażenie w woku odbywa się bardzo szybko.
- Wok powinien być bardzo gorący, zanim zaczniesz dodawać składniki.
- By zacząć, dodaj odrobinę oleju roślinnego przeznaczonego do smażenia do rozgrzanego woka i równomiernie rozprowadź go po całej powierzchni dna.
- Dodawaj składniki zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego smażenia, następnie dodawaj te, które potrzebują krótszego czasu.
- Podczas smażenia mieszaj energicznie, by uniknąć przylegania do dna woka.
No to skoro już wszystko wiesz, chodź po pomysł na danie
z wykorzystaniem Woka Masterchef 28 cm!