300 gramów białego ryżu ugotowanego na sypko
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru roztarty z odrobiną soli na pastę
dwa jajka
łyżeczkę kurkumy
sos sojowy
olej do smażenia
opcjonalnie: chili i szczypiorek
Rozgrzej olej w woku – nie żałuj, wlej przynajmniej 4 łyżki! Wrzuć na olej wszystko poza ryżem i daj maksymalny ogień. Przytrzymaj pół minuty i zacznij mieszać robiąc kilkusekundowe przerwy. Smaż w ten sposób maksymalnie kilka minut. Dorzuć ryż, kurkumę i wymieszaj. Przesuń ryż na jedną połowę, na drugą wlej rozbełtane jajka, poczekaj chwilę aż się zetną i wymieszaj je z całą resztą. Wyłącz ogień, dopraw sosem sojowym i gotowe! Podawaj albo sam, albo ze świeżym chili i ulubioną zieleniną (polecamy szczypiorek)