Składniki:
4 pałki z kurczaka
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
Sól i pieprz do smaku
Pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
- Przygotuj prostokątne naczynie do zapiekania 32 cm.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany rozmaryn, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
- Kurczaka umyj, osusz. Wcześniej przygotowaną mieszanką zamarynuj mięso na około 2,5 godziny.
- Piecz kurczaka w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy mięso będzie soczyste i dobrze wypieczone, a skóra chrupiąca i złocista.
- Podawaj pieczonego kurczaka z rozmarynem z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami i sałatką zieloną.
Smacznego