;?>
02

Kurczak z rozmarynem

Składniki:

4 pałki z kurczaka
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
Sól i pieprz do smaku
Pomidorki koktajlowe

Przygotowanie
  1. Przygotuj prostokątne naczynie do zapiekania 32 cm.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany rozmaryn, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
  4. Kurczaka umyj, osusz. Wcześniej przygotowaną mieszanką zamarynuj mięso na około 2,5 godziny.
  5. Piecz kurczaka w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy mięso będzie soczyste i dobrze wypieczone, a skóra chrupiąca i złocista.
  6. Podawaj pieczonego kurczaka z rozmarynem z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami i sałatką zieloną.

Smacznego

Przepisy
Tarta z truskawkami
Papryki nadziewane kuskusem i serem feta
Kurczak z rozmarynem
Pieczony łosoś z brokułami i papryczką chili