;?>
01

Pieczony łosoś z brokułami i papryczką chili

Składniki:

3 filety z łososia
1 główka brokułu, rozdrobniona na różyczki
1 papryczka chili, posiekana w paski
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
  1. Przygotuj prostokątne naczynie do zapiekania 25,5 cm
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj brokuły z połową przygotowanego sosu chili.
  5. Wysyp brokuły do naczynia do pieczenia.
  6. Ułóż filety z łososia na brokuły.
  7. Drugą połowę sosu chili rozsmaruj na każdym filecie.
  8. Wstaw danie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, lub do momentu gdy łosoś będzie soczysty, a brokuły miękkie i lekko zrumienione.
  9. Podawaj gorące bezpośrednio w naczyniu do pieczenia, udekorowane świeżymi ziołami, lub plastrami cytryny
Przepisy
Tarta z truskawkami
Papryki nadziewane kuskusem i serem feta
Kurczak z rozmarynem
Pieczony łosoś z brokułami i papryczką chili