Składniki:
3 filety z łososia
1 główka brokułu, rozdrobniona na różyczki
1 papryczka chili, posiekana w paski
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Przygotuj prostokątne naczynie do zapiekania 25,5 cm
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W oddzielnej misce wymieszaj brokuły z połową przygotowanego sosu chili.
- Wysyp brokuły do naczynia do pieczenia.
- Ułóż filety z łososia na brokuły.
- Drugą połowę sosu chili rozsmaruj na każdym filecie.
- Wstaw danie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, lub do momentu gdy łosoś będzie soczysty, a brokuły miękkie i lekko zrumienione.
- Podawaj gorące bezpośrednio w naczyniu do pieczenia, udekorowane świeżymi ziołami, lub plastrami cytryny