Składniki:
1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
500 g truskawek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
Przygotowanie
- Przygotuj okrągłe naczynie do pieczenia 24 cm
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Zagotuj wodę w garnku i wrzuć truskawki na kilka minut. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia
- W międzyczasie, wyłóż ciasto do naczynia do pieczenia i delikatnie dociskaj do dna oraz boków formy.
- Wsyp mąkę na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź na powierzchni.
- Na ciasto wsyp cukier i wymieszaj z mąką.
- Rozłóż truskawki równomiernie na cieście. Skrop je sokiem z cytryny, który podkreśli smak truskawek.
- Ubij jajko i przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj truskawki.
- Włóż tatrę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij tartę z piekarnika i ostudź ją.