;?>
04

Tarta z truskawkami

Składniki:

1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
500 g truskawek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko

Przygotowanie
  1. Przygotuj okrągłe naczynie do pieczenia 24 cm
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  3. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć truskawki na kilka minut. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia
  4. W międzyczasie, wyłóż ciasto do naczynia do pieczenia i delikatnie dociskaj do dna oraz boków formy.
  5. Wsyp mąkę na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź na powierzchni.
  6. Na ciasto wsyp cukier i wymieszaj z mąką.
  7. Rozłóż truskawki równomiernie na cieście. Skrop je sokiem z cytryny, który podkreśli smak truskawek.
  8. Ubij jajko i przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj truskawki.
  9. Włóż tatrę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut.
  10. Po upieczeniu, wyjmij tartę z piekarnika i ostudź ją.
Przepisy
Tarta z truskawkami
Papryki nadziewane kuskusem i serem feta
Kurczak z rozmarynem
Pieczony łosoś z brokułami i papryczką chili