;?>
03

Papryki nadziewane kuskusem i serem feta

Składniki:

2 papryki (najlepiej czerwone lub żółte)
1 szklanka kaszy kuskus
200 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
  1. Przygotuj kwadratowe naczynia do zapiekania 24 cm.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  3. Podziel papryki na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
  4. Przygotuj kaszę kuskus według instrukcji na opakowaniu. Odstaw aż ostygnie.
  5. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dodaj do smażonej cebuli i czosnku oregano, bazylię, sól i pieprz. Smaż przez kilka minut, aby aromaty się połączyły. Do smażonej mieszanki dodaj ugotowaną kaszę kuskus i dokładnie wymieszaj.
  7. Napełnij każdą połówkę papryki przygotowanym nadzieniem z kaszy i serem feta. Układaj nadziane papryki w naczyniu do pieczenia.
  8. Piecz całość w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż papryki będą miękkie
Przepisy
Tarta z truskawkami
Papryki nadziewane kuskusem i serem feta
Kurczak z rozmarynem
Pieczony łosoś z brokułami i papryczką chili