Składniki:
2 papryki (najlepiej czerwone lub żółte)
1 szklanka kaszy kuskus
200 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Przygotuj kwadratowe naczynia do zapiekania 24 cm.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Podziel papryki na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
- Przygotuj kaszę kuskus według instrukcji na opakowaniu. Odstaw aż ostygnie.
- W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dodaj do smażonej cebuli i czosnku oregano, bazylię, sól i pieprz. Smaż przez kilka minut, aby aromaty się połączyły. Do smażonej mieszanki dodaj ugotowaną kaszę kuskus i dokładnie wymieszaj.
- Napełnij każdą połówkę papryki przygotowanym nadzieniem z kaszy i serem feta. Układaj nadziane papryki w naczyniu do pieczenia.
- Piecz całość w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż papryki będą miękkie